Scheiden, kinderen en mediation.

In Nederland alleen al zijn er elk jaar zo’n 70.000 kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Een hele moeilijke periode voor deze kinderen, waarbij de vaste grond onder hun voeten wordt weggemaaid.

Tijdens deze periode hebben de kinderen ondersteuning nodig van de ouders. Helaas verloopt niet elke scheiding in rust en harmonie, steeds vaker komen scheidende ouders terecht in een vechtscheiding. En dat kan voor de kinderen ernstige ontwikkelingsgevolgen hebben.

Om een vechtscheiding te voorkomen is het van belang dat de ouders met elkaar in gesprek blijven. Een mediator helpt daarbij. Aan tafel met de mediator worden er heel wat zaken besproken betreffende de kinderen. De leeftijd van de kinderen is daarbij van belang. De mediator is neutraal ten opzichte van de ouders en tegelijkertijd kan de mediator ook de stem van de kinderen zijn. De mediator houdt namelijk ten alle tijden de belangen van de kinderen in de gaten.

Het ouderschapsplan.

Een ouderschapsplan is een overeenkomst waarin de afspraken over de kinderen komen te staan en het is sinds 2009 verplicht om er een op te stellen. Het ouderschapsplan is bedacht om onenigheid over de kinderen te voorkomen, zodat de kinderen niet tussen de vechtende ouders worden geplaatst. Dit ouderschapsplan is echter een dynamisch document; ten slotte komen de kinderen steeds in een andere leeftijdsfase terecht en krijgen zij andere behoeftes.

Samen met de mediator worden verschillende onderwerpen besproken, te denken valt aan een omgangsregeling, vakantieverdeling, maar ook zaken als wie regelt de nieuwe kleren van de kinderen en wie haalt en brengt er etc. En dan hebben we het nog niet eens over de consequentie van een nieuwe partner!


Nieuwe leeftijd, nieuw ouderschapsplan.

U kunt ook bij ons terecht als u al uit elkaar bent, en graag onder begeleiding het bestaande plan aan wilt passen.