Alimentatie berekenen voor u en uw kind(eren)

Alimentatie berekenen kun je overal laten doen, je kunt het wellicht ook zelf met behulp van een alimentatierekenprogramma. Zo’n programma kun je vinden via een zoekmachine. Een alimentatieberekening is geen 1+1=2 berekening, er zit marge naar beide kanten. Bij het bepalen van de hoogte van alimentatie is het daarom van belang dat beide partijen het bedrag reëel vinden.

Alimentatie berekenen

Alimentatie berekenen kun je overal laten doen, je kunt het wellicht ook zelf met behulp van een alimentatierekenprogramma. Zo’n programma kun je vinden via een zoekmachine. Alimentatie berekenen is geen 1+1=2 berekening, er zit marge naar beide kanten. Bij het bepalen van de hoogte van alimentatie is het daarom van belang dat beide partijen het bedrag reëel vinden.

Alimentatie berekenen: zelf bepalen

Op het moment dat jullie nog met elkaar door een deur kunnen, valt er te praten over de alimentatiehoogte. Dan kunnen jullie onderling de alimentatie berekenen en afspreken. Samen bepalen jullie voor jullie eigen situatie wat haalbaar is en wat niet. Jullie kunnen de uitgaven samen doornemen en bepalen wat jullie financiële situatie na scheiding wordt. Alimentatie is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Op het moment dat iemand onvoldoende heeft om van te leven, moet dat tekort worden aangevuld. Dat kan door middel van alimentatie en/of door middel van bijstand/toeslagen/subsidies. In jullie berekening kunnen jullie de situatie na scheiding meenemen. Vul zelf maar eens in op: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Dit geeft je een goed beeld van je eigen situatie na scheiding.

Alimentatie laten berekenen door de mediator

Als jullie er niet samen uitkomen, dan zal de mediator jullie helpen door een alimentatieberekening te maken met behulp van een alimentatierekenprogramma. In Overleg Mediators werkt met Split Online: https://split-online.nl/

In zo’n programma wordt jullie financiële situatie voor scheiden en jullie financiële situatie na scheiding meegenomen.

Hetgeen wat jullie wel moeten weten is, dat een berekening bij elk programma een andere uitkomst geeft. Het is dus geen 1+1=2 berekening. Soms is een berekening handig als leidraad voor een gesprek en soms is het nodig om duidelijkheid te creëren. Wat het doel ook is, het bepalen van de alimentatie blijft lastig, want wat doen jullie als jullie (financiële) situatie veranderd? Gaan jullie dan een nieuwe berekening (laten) maken?

Op het moment dat jullie er niet samen uitkomen, omdat het onderwerp gevoelig ligt bij beide partijen, dan geven jullie de mediator de opdracht een berekening te maken en dan is het de bedoeling dat jullie je beiden neerleggen bij de uitslag en dus de bij de hoogte van het berekende alimentatiebedrag.

Alimentatie berekenen: vastleggen afspraken

Alimentatie berekenen: het goed en duidelijk vastleggen van het alimentatiebedrag is van groot belang, anders kan het tot onrust leiden.  Alimentatie berekenen en het vastleggen van de alimentatie doet de mediator voor jullie. De partneralimentatie wordt vastgelegd in het convenant en de kinderalimentatie in het ouderschapsplan.

footer-logos