Bijstandsuitkering wordt verminderd met alimentatie

Bijstandsuitkering wordt verminderd met alimentatie

Bijstandsuitkering wordt verminderd met alimentatie

De bijstandsuitkering wordt verminderd met het bedrag van de alimentatie, dat is voor veel mensen moeilijk te begrijpen. Regelmatig hebben mensen bij mij aan tafel vragen over de hoogte van de bijstand. En dat is logisch, want het is belangrijk om te weten hoe je financiële situatie na scheiding eruitziet. Deze mensen begrijpen vaak niet waarom alimentatie wordt afgetrokken en verminderd op bijstandsuitkering. Ook begrijpen ze niet, dat als de alimentatie toch wordt verminderd op bijstand, waarom ze beter geen afstand kunnen doen van partneralimentatie.

Bijstandsuitkering en alimentatie

Het werkt zo: Een bijstandsuitkering is een financiële ondersteuning voor iedereen in Nederland, die niet of onvoldoende kan voorzien in het eigen levensonderhoud en dat van de kinderen. Deze mensen komen niet in aanmerking voor een andere uitkeringen. Ze hebben dus onvoldoende geld om van rond te komen. De bijstand is gebaseerd op het minimum dat je nodig hebt om te kunnen leven. Naast de bijstandsuitkering heb je daarnaast recht op de toeslagen, die op jouw situatie van toepassing zijn. Mocht je kinderen hebben, dan krijg je bovenop je bijstandsuitkering, de kinderbijslag, het kindgebondenbudget en eventueel de eenouderkop. Deze subsidies zijn dus aanvullend op de bijstandsuitkering. Het enige dat op de bijstand in mindering wordt gebracht, is alimentatie (partneralimentatie en/of kinderalimentatie).

Partneralimentatie en bijstandsuitkering

Partneralimentatie is het geld dat je ex-partner betaalt om jou te ondersteunen in je eigen levensonderhoud. Dit gebeurt alleen als er een financiële behoefte is aan jouw kant, en er een financiële ruimte (draagkracht) is bij je ex-partner. Daar wordt een berekening op losgelaten, waarna jullie beiden inzicht hebben in jullie financiële situatie na scheiding.

Stel:

Je gaat scheiden. Jij verdient niets, want je bent thuisgebleven voor je kinderen. Dan zou je zonder financiële ondersteuning na scheiding geen cent te makken hebben. Gelukkig verdient je ex-partner genoeg om alimentatie aan jou te betalen. Jij ontvangt per maand €150,- aan partneralimentatie en €340,- aan kinderalimentatie. Dat is niet genoeg om van rond te komen, dus kom je na scheiding in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Stel dat je per maand recht hebt op €940,- bijstand, dan is het bedrag dat je ontvangt €940 minus €490,- (alimentatie) is dus €450,-. Daarbovenop komen kinderbijslag, kindgebondenbudget en de eventuele huur-/zorg-/kinderopvangtoeslag.

Afzien van partneralimentatie en bijstandsuitkering ontvangen

Wat gebeurt er als je afziet van alimentatie en je een bijstandsuitkering ontvangt? Dan ontvang je geen €150,- alimentatie van je ex-partner. De gemeente zoekt uit of je ex-partner draagkracht heeft, tenslotte is die ook in staat om €340,- te betalen voor de kinderen, en de gemeente bepaalt vervolgens dat je ex-partner kan bijdragen in jouw levensonderhoud. Ondertussen word jij al gekort met een bedrag waarvan de gemeente vindt dat het reëel is en waarschijnlijk ligt dat bedrag hoger dan €150,-. Vervolgens zit je samen met je ex-partner in de rechtbank om het bedrag dat is vastgesteld door de gemeente naar beneden te krijgen. Stress alom.

Waar is een bijstandsuitkering voor?

Bijstand is bedoeld als ondersteuning, het is geen uitgangspunt. De bedoeling is dat iedereen in Nederland, die kan werken, ook werkt. Het mooie is, dat als je in dit voorbeeld €950,- per maand zelf zou verdienen, je de alimentatie extra hebt om te besteden per maand. Dan heb je dus €1440,- per maand vrij te besteden in plaats van €940,- en dat is €500,- per maand meer. Wie weet kun je dan ook nog eens een keer iets leuks gaan doen!

Ter aanvulling nog even dit. Partneralimentatie kan en mag je van afzien, dit geldt echter niet voor kinderalimentatie. Kinderalimentatie is verplicht. Je wordt als ouder geacht voor je eigen kinderen te zorgen, ook in financiële zin.

footer-logos