Ouderschapsplan kinderen Almere

Ouderschapsplan kinderen: kind en scheiding

In Nederland alleen al zijn er elk jaar zo’n 70.000 kinderen, waarvan de ouders gaan scheiden, zie ook www.villapinedo.nl. Een hele moeilijke periode voor deze kinderen, waarbij de vaste grond onder hun voeten wordt weggemaaid. Hiervoor is een ouderschapsplan kinderen bedoelt.

Tijdens deze periode hebben de kinderen ondersteuning nodig van jullie als ouders. En jullie, de ouders, hebben goede afspraken nodig om het gezamenlijk ouderschap voort te zetten na scheiding. Dit wordt bereikt door een goed ouderschapsplan op te stellen. Helaas verloopt niet elke scheiding in rust en harmonie, steeds vaker komen scheidende ouders terecht in een vechtscheiding, waardoor de ouders niet tot goede afspraken komen en soms zelfs geen ouderschapsplan opgesteld krijgen. Een vechtscheiding kan bij de kinderen voor ernstige ontwikkelingsachterstanden zorgen.

In gesprek blijven door middel van mediation

Om een vechtscheiding te voorkomen is het van belang dat de ouders met elkaar in gesprek blijven. Een mediator helpt daarbij. Aan tafel met de mediator worden er heel wat zaken besproken betreffende de kinderen en afspraken gemaakt, die in het ouderschapsplan komen te staan. De leeftijd van de kinderen is van belang bij het maken van afspraken.

Mediator is meerpartijdig en behartigt de belangen van de kinderen

De mediator is neutraal ten opzichte van de ouders. Tegelijkertijd kan de mediator ook de stem van de kinderen zijn. De mediator houdt namelijk ten alle tijden de belangen van de kinderen in de gaten. Op het moment dat de ouders teveel met zichzelf bezig zijn en de belangen van de kinderen uit het oog verliezen, dan zal Renske dat bespreekbaar maken.

Het ouderschapsplan kinderen

Een ouderschapsplan is een overeenkomst waarin de afspraken over de kinderen komen te staan en het is sinds 2009 verplicht om er een op te stellen. Het ouderschapsplan is bedacht om onenigheid over de kinderen te voorkomen, zodat de kinderen niet tussen de vechtende ouders worden geplaatst. Dit ouderschapsplan is echter een dynamisch document; ten slotte komen de kinderen steeds in een andere leeftijdsfase terecht en krijgen zij andere behoeftes.

Samen met de mediator worden verschillende onderwerpen besproken, te denken valt aan een omgangsregeling, vakantieverdeling, maar ook zaken als wie regelt de nieuwe kleren van de kinderen en wie haalt en brengt er etc. En dan hebben we het nog niet eens over de consequentie van een nieuwe partner!

Dus als jullie het gezamenlijk ouderschap op een zo prettig mogelijke manier voor jullie kinderen willen vervullen, kies dan voor een mediator. Die helpt jullie een mooi en haalbaar ouderschapsplan op te stellen!

Nieuwe leeftijd, nieuw ouderschapsplan kinderen

Jullie kunnen ook bij de mediator terecht als jullie al uit elkaar zijn. De mediator zal in gesprek met jullie samen het bestaande ouderschapsplan kinderen aanpassen aan de nieuwe leeftijdsfase van jullie kind(eren).

footer-logos